Alessandro Baricco: Selyem

2014.11.15 14:29

Egy nagyon érdekes munkát szeretnék jelen ajánlómban bemutatni, amit talán a fülszöveg és a szerző első gondolatával lehet a legjobban leírni. Íme: "Ez nem regény. Nem is elbeszélés. Ez egy történet." Bevallom nem tudom én sem jobban megfogalmazni, mint Baricco, talán annyival egészíteném, ki, hogy ez egy gyönyörű történet a férfi és nő között létrejövő kapcsolatról (abban rejlő feszültségekről, érzelmekről vágyakról?).

Főszereplőnk egy Hervé Joncour nevű fiatalember, akit édesapja katonatisztnek szán, de ekkor betoppan az életébe monsieur Baldabiou, aki mindent megváltoztat. Remek üzletember, aki meglátja a fantáziát Joncourban. Selyemmel foglalkoznak és egy hernyóbetegség folyamán, Hervé azt a feladatot kapja, hogy utazzon Japánba, ahol hernyókat lehet vásárolni. Japán ekkoriban még a teljes elszigeteltség politikáját folytatja, az idegenek és az idegen kereskedők egyáltalán nem szívesen látott vendégek az országukban. Hervé ügyesen üzletet köt, de valami meg is változik benne. Egy szempár egy lányos arc és főhősünk már nem is olyan biztos a saját életében.

Itt meg kellett állnom a könyv olvasásában, egyszerűen túl sok gondolat kavargott a fejemben. Tényleg elég lenne egy találkozás, hogy minden a feje tetejére álljon? Elég egy pillantás, nem kellenek játszmák? Képesek vagyunk a vágyainkért feladni az egész életünket? Meddig vagyunk képesek elmenni?- Nem találtam a válaszokat.

Baldabiou-ról is kell külön ejtenem néhány szót. Ritkán jelenik meg a könyvben és ettől talán még különlegesebb a személyisége. Nem szereti a komoly beszédet, de mégis egy komoly üzletemberről van szó, aki komolyan veszi az életet.

A kedvenc párbeszédem szerintem az egész történetét jól összefoglalja (Baldabiou és Hervé között): "- Különös fájdalom (Halkan.). -Belehalni a vágyódásba olyasmi után, amit soha nem fog az ember átélni."

A történet nagyon rövid és ezért nagyszerű. Nem akar nagy szavakat használni csak megmutatni akar nekünk emberi érzelmeket, amik valószínűleg az ősidők óta velünk vannak. Háborúkat indítunk a nevében, egész addigi életünket képesek vagyunk feladni érte, ez pedig nem más, mint a szerelem.

Egy különleges elgondolkodtató "történet". Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog csalódni! Jó olvasást!